Utredning: Framsyn ger sätt att identifiera framtida utmaningar i fråga om de mänskliga rättigheterna
23.11.2023
Människorättscentrets utredning om framsyn gällande de mänskliga rättigheterna är en kartläggning av fältet och erbjuder verktyg för aktörer inom mänskliga rättigheter att utveckla sina framsynsfärdigheter och sin resiliens. Rapporten beskriver även olika människorättsscenarier för 2040 och bedömer effekterna av megatrender på regleringen av mänskliga rättigheter.
Framsyn har inte tidigare ingått i verktygslådan för arbete med mänskliga rättigheter. I den tid av osäkerhet som de många överlappande kriserna orsakar, måste även människorättsaktörer anpassa sig och reagera på förändringar i omvärlden och utmaningarna i den globala utvecklingen. Säkerhets- och krishanteringstänkande, beredskap och behovet av stärkt resiliens har nått brett ut i samhället.
Utredningen om framsyn i fråga om de mänskliga rättigheterna, resiliens och beredskap under denna samhälleliga brytningstid identifierar de hot som människorättsaktörer står inför. Genom beredskap på sådana hot kan aktörernas resiliens och oberoende stärkas. Utöver nationella människorättsaktörer handlar utredningen även om att stärka beredskapen och resiliensen på det individuella planet, i rättsstatliga strukturer, i civilsamhället och inom det internationella samarbetet. Utredningen fokuserar särskilt på situationen i Finland men har också internationella dimensioner.
– Människorättscentrets utredning visar att framsyn kommer att bli ett element i människorättsaktörers arbete, men praxis för framsyn och resiliens måste fortfarande stärkas, säger Sirpa Rautio, direktör för Människorättscentret.
Förhandsbedömning av människorättskonsekvenser är en del av det nationella säkerhetsarbetet, där mänskliga rättigheter, rättsstatsprincipen och demokrati knyts samman till grund för ett samhälle som är tryggt för alla. Framsyn används inom strategisk planering och beredskapsarbete för att identifiera framtida utmaningar och möjligheter i fråga om de mänskliga rättigheterna. Dessutom kan prognostisering användas för att bedöma människorättsnormernas resiliens. I och med att kommande generationers rättigheter granskas alltmer inom lagberedningen, framträder behovet av framsyn ännu tydligare. Utredningen av framsyn i anknytning till de mänskliga rättigheterna ger också sakkunniga verktyg för att undersöka de mänskliga rättigheterna inom ramen för olika framtidsscenarier för samhället.
Läs mer
Följ releaseevenemanget
Ytterligare information
Lauri Sivonen, sakkunnig lauri.sivonen@ihmisoikeususkeskus.fi , tfn 09 432 3790