Utredning: Det systematiska beaktandet av mänskliga rättigheter i företag inom social- och hälsovårdsbranschen måste stärkas
25.11.2024
Företagens ansvar för mänskliga rättigheter har under de senaste åren blivit ett synligt tema i den offentliga debatten och regleringen utvecklas i snabb takt. Människorättscentrets utredning Ansvarsfull affärsverksamhet inom social- och hälsovårdsbranschen – företagens ansvar för de mänskliga rättigheterna inom boendeservicen granskar hur ansvaret för mänskliga rättigheter förverkligas i de största företagen som erbjuder boendeservice i Finland.
Resultaten av utredningen visar att ett systematiskt beaktande av mänskliga rättigheter inom social- och hälsovården är i inledningsskedet. Även om mänskliga rättigheter redan länge har styrt regleringen av branschen och varit synliga till exempel i utvecklingen av tjänsternas kvalitet, är diskussionen om företagens övergripande ansvar för mänskliga rättigheter dock relativt ny inom branschen.
En positiv utveckling kan dock skönjas under de senaste åren. Bedömningar av situationen för människorättsansvaret hos företag som erbjuder boendeservice har gjorts sedan 2021. Utifrån uppföljningen håller förståelsen för betydelsen av företagsansvar och ansvar för mänskliga rättigheter på att stärkas. Detta börjar så småningom också synas i praktiska åtgärder.
Utredningen öppnar diskussionen om social- och hälsovårdsbranschens företagsansvar
I utredningen har situationen för företagens människorättsansvar bedömts genom att granska tre temahelheter:
- företagens policyåtaganden att fullgöra ansvaret att respektera de mänskliga rättigheterna
- företagens processer för att kartlägga och beakta risker för de mänskliga rättigheterna i all sin verksamhet
- företagens kanaler för att anmäla missförhållanden samt deras förhållningssätt till gottgörelse.
De teman som valts ut för granskningen grundar sig på FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Principerna godkändes 2011 och har sedan dess fungerat som ett verktyg för att granska och utveckla företagens ansvar för de mänskliga rättigheterna. Även EU:s direktiv om företagsansvar, som trädde i kraft i somras, grundar sig på FN:s vägledande principer.
För alla temahelheters del visar resultaten av utredningen att ett systematiskt människorättsarbete i företag inom social- och hälsovårdsbranschen ännu är i startgroparna. Syftet med publikationen är att väcka diskussion inom branschen och stödja företag att utveckla sitt människorättsarbete. I utredningen förklaras vad ansvaret för mänskliga rättigheter innebär i praktiken inom social- och hälsovårdsbranschen och hur branschens särdrag påverkar förverkligandet av detta. Utifrån utredningen fortsätter Människorättscentret arbetet med att stärka ansvaret för de mänskliga rättigheterna i företag inom social- och hälsovårdsbranschen i samarbete med olika aktörer inom branschen.
Utredningen har genomförts på uppdrag av Människorättscentret i samarbete med FIANT Consulting Oy.
Läs mer:
Utredningen är på finska. En svensk översättning utkommer senare.
Mer information:
sakkunnig Susan Villa, fornamn.efternamn@eduskunta.fi, 050 341 2267