Människorättsdelegationen uppmanar regeringen att vidta åtgärder för att skydda människorättsförsvarare i fara

10.10.2022

De som försvarar de mänskliga rättigheterna utsätts allt oftare för allvarlig fara på grund av sitt arbete även i Finlands närområden. EU-kommissionen meddelade förra veckan att den kommer att ge mer finansiering till EU:s skyddsmekanism för människorättsförsvarare (Protectdefenders.eu), eftersom förfrågningar om hjälp från hotade försvarare ökade 2021 rekordmycket: 23 procent jämfört med 2020.

Människorättscentrets människorättsdelegation har med oro följt hur de som försvarar de mänskliga rättigheterna har svårt att få skydd i Finland i akuta situationer. Antingen får de inte tillträde eller så är processerna långsamma och komplicerade.

Finland har, till skillnad från till exempel Irland eller Tyskland, inget särskilt visumförfarande för människorättsförsvarare eller till exempel ett skyddsprogram för att erbjuda tillfälligt skydd. Utrikesministeriet har börjat utreda frågan om ett humanitärt visum, med hjälp av vilket människorättsförsvarare snabbt och flexibelt skulle kunna komma till Finland. Behandlingen av ärendet torde dock flyttas till nästa regeringsperiod.

Enligt en färsk undersökning av Europaparlamentet står EU-ländernas människorättsåtaganden och visumpolitik i konflikt med varandra.

”Finland har internationellt förbundit sig att skydda människorättsförsvarare, och människorättsförsvararna har lyfts fram som en tyngdpunkt i Finlands människorättspolitik. Dessa åtaganden måste nu infrias”, betonar människorättsdelegationens ordförande och Människorättscentrets direktör Sirpa Rautio.

För att Finlands internationella människorättspolitik ska vara trovärdig förutsätts omedelbara åtgärder. Människorättsdelegationen kräver i sitt ställningstagande att regeringen

  • utvecklar en övergripande handlingsmodell med vilken människorättsförsvarare stöds både i utreselandet och i Finland
  • genom ett snabbt och flexibelt visumförfarande tryggar människorättsförsvararens tillträde till Finland
  • säkerställer tillräckliga resurser för skyddet.

Människorättsdelegationen är Människorättscentrets bredbasiga samarbetsorgan där de högsta laglighetsövervakarna, specialombudsmännen och en representant för Sametinget är ordinarie medlemmar. Övriga medlemmar är bland annat forskare och representanter för medborgarorganisationer. Människorättsförsvararnas situation är en av tyngdpunkterna i Människorättscentrets och dess delegations påverkansarbete både i Finland och internationellt.

Mer information

 Sirpa Rautio, ordförande för människorättsdelegationen, direktör för Människorättscentret

sirpa.rautio@ihmisoikeuskeskus.fi, +358 9 4321 (riksdagens växel)

Susan Villa, sakkunnig, Människorättscentret

susan.villa@ihmisoikeuskeskus.fi, +358 50 341 2267

Människorättsdelegationen och dess medlemmar: https://www.manniskorattscentret.fi/om-oss/manniskorattsdelegationen/