Information om äldre personers språkliga och kulturella rättigheter finns nu samlad på vår webbplats
24.3.2023
På Människorättscentrets nya webbplats finns heltäckande information om äldre personers språkliga och kulturella rättigheter. På webbplatsen finns många exempel på nationella lagar som definierar språkliga och kulturella rättigheter samt internationella avtal och andra dokument som Finland har förbundit sig till.
På webbplatsen finns också information om hur rättigheterna för äldre samer samt äldre personer som tillhör språkliga och kulturella minoriteter, såsom romer och personer med ett främmande språk som modersmål, tillgodoses inom social- och hälsovårdstjänsterna. Syftet med informationspaketet är att stöda yrkesutbildade personers arbete för att trygga äldre personers rättigheter och erbjuda samlad information till alla som är intresserade av det.
De språkliga och kulturella rättigheterna för äldre personer som tillhör språkliga och kulturella minoriteter tillgodoses inte alltid på det sätt som förutsätts i lagar och internationella avtal. Ofta glömmer man också redan på strukturell nivå att beakta den äldre befolkningens mångfald när social- och hälsovårdstjänster ordnas. Inom social- och hälsovårdstjänsterna är dock behovet av att bli hörd och förstådd särskilt viktigt. När man åldras ökar behovet av tjänster och man använder tjänster i större utsträckning, och då ökar i synnerhet språkets betydelse. Därför anser Människorättscentret att det med tanke på de äldre själva, deras närstående, de som arbetar med de äldre och de som planerar tjänster är viktigt att samla information om äldre personers kulturella och språkliga rättigheter.
Äldre personer har samma grundläggande fri- och rättigheter och mänskliga rättigheter som alla andra oberoende av ålder, språk, kultur, etnicitet, religion eller annat. Enligt grundlagen ska det allmänna, enligt vad som närmare bestäms genom lag, tillförsäkra var och en tillräckliga social-, hälsovårds- och sjukvårdstjänster samt främja befolkningens hälsa. För att rättigheterna ska tillgodoses på lika villkor förutsätts dock att även de språkliga och kulturella rättigheterna samt urfolkens rättigheter tillgodoses i de äldres vardag på det sätt som de tryggas genom lag och internationella avtal.
Språket och kulturen definierar inte i sig en människa och hennes servicebehov. Liksom den äldre befolkningen i övrigt är även de äldre som tillhör ett urfolk och språkliga och kulturella minoriteter en mycket mångfacetterad grupp. Var och en är också inom sin egen kultur en individ med olika bakgrund och behov. Därför är det av största vikt att inom social- och hälsovårdstjänsterna bemöta varje person individuellt, utan att glömma de språkliga och kulturella rättigheterna.
Sidan kan också läsas på finska. Sidorna om urfolket samerna kan läsas på nordsamiska, enaresamiska och skoltsamiska.