Finlands nationella människorättsinstitution behöll högsta ackrediteringsstatus
28.3.2025
I Finland utgörs den nationella människorättsinstitutionen av Människorättscentret och dess människorättsdelegation tillsammans med riksdagens justitieombudsman. Institutionens ackrediteringsstatus bedöms vart femte år.
De nationella människorättsinstitutionernas självständighet, mångfald och effektivitet bedöms regelbundet i det förfarande som kallas ackrediteringsgranskning.
I den nya utvärderingen behöll Finlands nationella människorättsinstitution för andra gången högsta möjliga status, A-status, som beviljades för första gången 2014. A-status innebär att Finlands nationella människorättsinstitution till fullo uppfyller kriterierna i Parisprinciperna som godkänts av FN:s generalförsamling.
Utvärderingen genomfördes av ackrediteringskommittén som verkar i anslutning till de nationella människorättsinstitutionernas globala nätverk (GANHRI). Kommitténs medlemmar består av fyra representanter för nationella människorättsinstitutioner från olika världsdelar.
A-status ger omfattande yttranderätter i FN:s organ
Till Människorättscentrets lagstadgade uppgifter hör att delta i det europeiska och internationella samarbetet för främjande och tryggande av de grundläggande och mänskliga rättigheterna. I det internationella samarbetet representeras Finlands nationella människorättsinstitution i regel av Människorättscentret.
I och med A-statusen kan Människorättscentret bland annat utöva rätten att delta och yttra sig i FN:s råd för mänskliga rättigheter.
Ackrediteringskommittén ger också den nationella människorättsinstitutionen rekommendationer som stöder institutionen i att stärka sin självständighet, sitt oberoende och sin genomslagskraft.
Vid omprövningen av status upprepade kommittén sin rekommendation om att Människorättscentret ska ha möjlighet att lämna in sin berättelse till riksdagen för behandling. Kommittén rekommenderade också att Finlands nationella människorättsinstitution även i fortsättningen anvisas tillräckliga resurser för att genomföra sina uppgifter och att institutionens ekonomiska oberoende tryggas genom lag.
Mer information:
direktör Jarna Petman, tfn 09 432 3780, fornamn.efternamn@ihmisoikeuskeskus.fi
sakkunnig Elina Hakala, tfn 09 432 3787, fornamn.efternamn@ihmisoikeuskeskus.fi
Vad är ackrediteringsgranskning?
De nationella människorättsinstitutionerna ska enligt Parisprinciperna som godkändes av FN:s generalförsamling 1993 ha omfattande lagstadgade uppgifter att främja och skydda de grundläggande och mänskliga rättigheterna. Institutionerna måste också vara helt självständiga och oberoende av regeringen.
Den tredje ackrediteringsgranskningen av Finlands nationella människorättsinstitution inleddes hösten 2024.
Granskningen grundar sig på uppgifter från den nationella människorättsinstitutionen samt andra källor, såsom FN-rapporter och offentligt tillgängliga uppgifter. Den nationella människorättsinstitutionen lämnar uppgifter till kommittén både skriftligt och muntligt under ackrediteringsgranskningen.