Verktyg för självutvärdering för anordnare av boendeservice för personer med intellektuell funktionsnedsättning

Verktyget för självutvärdering som stärker självbestämmanderätten (IMO) är avsett för anordnare av boendeservice för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Verktyget för självutvärdering består av frågor som hjälper aktörer som ordnar specialomsorger att självständigt bedöma hur väl boendeserviceenheternas verksamhet och verksamhetssätt stödjer och stärker klienternas självbestämmanderätt. 

Verktyget innehåller exempel på rättspraxis och laglighetsövervakarnas ställningstaganden i anslutning till hur självbestämmanderätten ska förstås och vilka åtgärder som krävs av tjänsteleverantörer och tjänsteproducenter för att stärka den. 

Lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda (519/1977) föreskriver om åtgärder för att stärka självbestämmanderätten.

Användning av verktyget för självutvärdering

Verktyget för självutvärdering hjälper tjänsteleverantörer och tjänsteproducenter som ordnar specialomsorger att identifiera utvecklingsobjekt i sin egen verksamhet och tillägna sig verksamhetssätt som stärker och stöder klienternas självbestämmanderätt.

(Den uppdaterade versionen av verktyget för självutvärdering publicerades i december 2024)
 

Det är lätt att anpassa verktyget för självutvärdering till befintliga strukturer och funktioner. Tjänsteleverantörer och tjänsteproducenter som ordnar specialomsorger ska ha en uppdaterad plan för egenkontroll, där de bland annat ska specificera hur och med vilka åtgärder klienternas självbestämmanderätt stärks.

Självutvärderingen av verksamheten görs med en trafikljusmodell i tre steg.

Många aktörer har utsett en IMO-koordinator och en IMO-arbetsgrupp som drar upp riktlinjer för boendeserviceenhetens verksamhetssätt och diskuterar frågor i anslutning till klienternas självbestämmanderätt som uppstår i vardagen. Syftet är att även representanter för personalen i stor utsträckning och i mån av möjlighet även klienter ska inkluderas i behandlingen av verktyget för självutvärdering och utvärderingen av den egna verksamheten.

Verktyget för självutvärdering har genomförts i samarbete mellan Människorättscentret och riksdagens justitieombudsman som en del av den lagstadgade specialuppgiften för att främja rättigheterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Verktyget uppdateras regelbundet i fråga om rättspraxis och laglighetsövervakarnas ställningstaganden. 

Mer information

sakkunnig Mikko Joronen, tfn 09 432 3791, fornamn.efternamn@eduskunta.fi