Internationella avtal
De rättigheter som fastställts i internationella människorättskonventioner gäller vanligen äldre på samma sätt som andra. För tillfället finns det inga förpliktande internationella konventioner eller dokument med särskild tonvikt på de äldres rättigheter. Många internationella människorättskonventioner och andra internationella och regionala mekanismer är ändå av betydelse även för de äldres rättigheter.
- Artikel 23 i den reviderade Europeiska sociala stadgan garanterar de äldre rätt till socialt skydd. Som medlem i Europarådet har Finland förbundit sig att följa förpliktelserna i stadgan.
- I FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD) nämns de äldre särskilt i artikel 25 (hälsa) och artikel 28 (tillfredsställande levnadsstandard och social trygghet). Konventionen trädde i kraft i Finland 2016.
De flesta dokumenten om de äldres mänskliga rättigheter är icke-bindande, det vill säga så kallade soft law-instrument, som inte innebär några juridiska förpliktelser för staterna.
- Ett av de viktigaste av dessa instrument är FN:s principer för äldre personer (UN Principles for Older Persons), som antogs av generalförsamlingen 1991.
- Syftet med principerna är att komplettera de existerande förpliktande människorättskonventionerna.
- År 2014 utnämndes FN:s första oberoende expert på äldres rättigheter (Independent Expert on the enjoyment of all human rights by older persons).